maanantai 31. maaliskuuta 2014

Klik -tullaan tutuksi Risto Lappalaisen kanssaHei olen järjestösuunnittelija Risto Lappalainen Aivoliitosta. Olen jo mielestäni toiminut valovuosia Aivoliitossa (kohta 20 v täynnä). Työni on iän ja kokemuksen takia muuttunut entistä enemmän valtakunnalliseksi samalla kun perustyö alueen yhdistysten kanssa on jatkunut. Tällä hetkellä vastaan Vertaistukihenkilökoulutuksesta ja vertaistoiminnasta valtakunnallisesti ja olen samalla kehittämässä ja kytkemässä vertaistoimijoita osaksi saumatonta palvelu- ja hoitoketjua.  Toimin myös aktiivisesti luontoliikunnan ja soveltavanliikunnan alueella, järjestäen erilaisia viikon mittaisia teemalomia eri vammaisryhmille yhdessä. 

Tällä hetkellä juuri olen tekemässä vertaistoiminnasta ammattilaisille suunnattua esitettä, joka palvelisi koko laajaa vammais- ja kansanterveysjärjestöjen kenttää. Työssäni nautin työn innovatiivisuudesta ja mahdollisuudesta kehittää uusia juttuja.  Lisäksi olen lähdössä ohjaamaan nuoria aikuisia talviliikunnan riemuihin Vuokattiin, kuten lasketteluun ja hiihtooon (soveltavaa talviliikuntaa). 

Eniten harmittaa ja ottaa pattiin nykyinen kilpailutus toiminta, joka on tuhonnut monta hyvää järjestöjen tuottamaa palvelutoimintaa, joissa ihmisten omista tarpeista on voinut rakentaa palveluita. Nyt rahan sanellessa tarjontaa, tapahtuu eriarvoistumista jossa asiakkaan tarpeita ja mahdollisuuksia ei voida huomioida.

Yhteistyöni OK- opintokeskuksen kanssa
Järjestän paljon vertaistoimintakoulutuksia, joissa käytän OK -opintokeskuksen opintotunteja. Kun liittomme on ollut jäsenenä OK -opintokeskuksessa yli 20 vuotta, on sen tarjoama toiminta tullut tutuksi. OK -opintokeskuksen hyviä yhdistyskoulutuksia suosittelen usein meidän yhdistyksille. OK -opintokeskus voisi tuoda kentälle erilaisia järjestötyön mittareita ja arviointi menetelmiä, joilla voidaan mitata laatua ja määrää.

Järjestötyöntulevaisuus Pohjois-Suomessa
Kun tekee työtään täällä Kainuun alueelta ja Kajaanista käsin, niin toivoisi, että järjestötyöntekijöiden panosta olisi käytössä enemmän ja laajemmin kentällä. Pitkien matkojen Pohjois-Suomessa järjestöjen aluetyöntekijät olisi hajautettava koko alueelle niin, että yhdellä olisi useamman eri liiton jäsenyhdistysten ohjaus omalla alueella, näin säästettäisiin matka-ajassa ja työmatkoissa.
Mielenkiintoista on katsoa kun nämä uudet Soten Erva alueet tulevat, miten järjestöjenrooli yhteistyökumppaneina tulee kehittymään tässä kuviossa.

Loppukevennys
Työpöydälläni on tällä hetkellä kasa erilaista vähemmän tärkeää roinaa ja paperia, jos niistä yhden poimisi, niin se on täysin tarpeeton pyyhekumi. Olen jo monta kertaa todennut sen että se ei toimi, vaikka kuinka hankaan tätä tekstiä ei se häviä näytöltä. Täytynee ostaa uusi. Myöskään näytönsäästäjää en tarvitse, se on kuulemma tässä pöydällä, mutta en ole löytänyt sitä vielä ja sitten vielä hiirikin karkasi jo muutamia kuukausia sitten. Loppujen lopuksi mietin teenkö turha työtä sillä ei tätä juttua kuitenkaan kukaan lue. Tervetuloa Kainuuseen ja Puolangan pessimisti päiville, vaikka ette te kuitenkaan tule.

Haastan seuraavaksi  Raija Similän Lihastautiliitosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olemme iloisia kommentistasi!