maanantai 10. helmikuuta 2014

Klik -tullaan tutuiksi Minnaleena Ollankedon kanssa

Esittele itsesi ja kerro omasta työstäsi
Hei, olen Minnaleena Ollanketo ja toimin Pohjois-Suomen aluevastaavana Keliakialiitossa.
Lyhyesti sanottuna työhöni kuuluu Pohjois-Suomen keliakiayhdistysten toimintaedellytysten vahvistamista, keliaakikoiden neuvontaa ja ohjausta sekä yhteistyötä monen eri sidosryhmän kanssa. Vapaaehtoisten tukeminen käsittää koulutusten järjestämistä, konkreettista järjestötoimintaan liittyvää käytännön tukea ja neuvontaa. Terveydenhuollon kanssa yhteistyötä tehdään esimerkiksi ensitietopäivien tiimoilta, lisäksi järjestetään ammattilaisten täydennyskoulutuksia. Valtakunnallisina tehtävinä hoidan liittomme kokemuskoulutustoimintaa ja keliakiahoitajaverkostoon liittyviä tehtäviä.
Toimialue alkaa Keski-Pohjanmaalta ja kattaa koko Pohjois-Suomen.  Alueella toimii yhdeksän paikallisyhdistystä täysin vapaaehtoisvoimin.

Vapaaehtoiset toimijat ovat järjestömme voimavara. He järjestävät monipuolista toimintaa keliakiailloissaan ja mahdollistavat kohtaamisenpaikkoja.


Kerro joku ajankohtainen järjestökuuluminen
Parhaillaan kehitämme muun muassa vertaistukitoimintaa. Vertaistukitoiminnan perinteiset muodot eivät sellaisenaan enää riitä, vaan tarvitaan uusia toimintamuotoja entisten rinnalle. Työryhmätyöskentely on mielekästä erityisesti siksi, kun siinä on mukana ammattilaisten lisäksi vapaaehtoisia.

Mitkä asiat tuottavat työssäsi iloa? Entä onko jotain harmistuksen hetkiä?
Iloa työssä tuottavat ihmiset, jotka tekevät hyvää! Muun muassa järjestömme vapaaehtoiset, jotka antavat aikaansa halutessaan auttaa kanssaihmisiä. Iloa tuottaa sekin, jos on voinut auttaa toista ihmistä alkuun arjen haasteiden kanssa. Lisäksi upea työyhteisö ja muut järjestökollegat ovat arvokkaita voimavaroja.
Tällä hetkellä harmitusta aiheuttaa järjestöjä koskettava lisäbyrokratia, muun muassa hankintalaki.  Toivoisin, että resursseja voitaisiin käyttää aitoon tekemiseen. Muutosvastarintaako?

Miten teet yhteistyötä OK-opintokeskuksen kanssa?
Keliakialiitto on ollut OK-opintokeskuksen jäsen jo vuosia, ainakin jo vuodesta 2005 asti. Jäsenyys on mahdollistanut laadukkaisiin koulutuksiin osallistumisen sekä osaavia kouluttajia järjestömme omiin koulutuksiin. Lisäksi saamme OK-opintokeskuksen kanssa yhteistyössä järjestettäviin koulutuksiin (aikuiskoulutuksiin) avustusta. Samalla tulee pohdittua tarkemmin koulutuksen pedagogisia lähtökohtia.

Mitä OK-opintokeskuksen palvelua voisit suositella muillekin?
Suosittelen osallistumaan OK-opintokeskuksen koulutuksiin. Ne ovat nykyään hyvin ajassa mukana.

Miten OK-opintokeskus voisi kehittää toimintaansa?
Kenties voisimme järjestää järjestöjen ja OK-opintokeskuksen kanssa yhteisiä koulutuksia esimerkiksi lapin perukoille. Se voisi sisältää yhteisiä osuuksia ja tarvittaessa substanssiryhmälle kohdennettuja osuuksia.

Miltä pohjoinen Suomi sinusta näyttää? Entä mitä ajatuksia sinulla järjestöyhteistyöstä?
Järjestöillä on jo olemassa paljon yhteisen tekemisen paikkoja ja vanhoja hyviä toimintamallejakin. Näitä voisi tarkastella ja pohtia, missä voitaisiin tiivistää tekemisen meininkiä. Erityisesti toivoisin jäsenistölle ja kansalaisille suunnattuja tapahtumia ja tilaisuuksia.

Ajankohtaisia ilmiöitä pohjoisessa Suomessa (Pohjois-Pohjanmaa, Lappi, Kainuu)
Alueen paikallisyhdistyksissä on tulossa monenlaista toimintaa, niihin kannattaa jäsenten ja muutkin keliakiateemasta kiinnostuneiden tutustua.

Loppukevennys: Mikä esine olisit omalla työpöydälläsi ja miksi
Silppuri! Työpöytäni vaatii totaalisen puhdistuksen lukemattomista kasoista. Näin voisi vapauttaa tilaa uusille ajatuksille.

Kenet haastat mukaan seuraavaksi ja mitä haluaisit häneltä kysyä?
Heitän haasteen Aivoliiton järjestösuunnittelija Risto Lappalaiselle Kainuuseen ja kysyisin häneltä, miten aivoterveyttä kannattaa vaalia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olemme iloisia kommentistasi!