torstai 30. tammikuuta 2014

Virtuaaliset osaamismerkit nostavat järjestöosaamisen esiin- järjestötoimijat loivat ensimmäisiä merkkejään 29.1.2014

OK-opintokeskus on vuonna 2013-2014 mukana Tekesin  rahoittamassa arvoverkkohankkeessa, jossa tavoitteena on kehittää pilvipalveluna toimiva järjestelmä, jonka avulla eri organisaatiot voivat luoda, myöntää ja hallinnoida Open Badge -osaamismerkkejä.  Hankkeen ydin on OK-opintokeskuksen ja järjestöjen näkökulmasta nostaa esiin järjestökentällä saavutettua osaamista ja tarjota osaamisen näyttämiseen uusi verkkotyökalu, Open Badge Factory.Open Badge Factoryn kautta järjestöt voivat myöntää virtuaalisia osaamismerkkejä järjestöjen vapaaehtoistoiminnassa tai koulutuksessa syntyvästä osaamisesta. Virtuaalinen osaamismerkki ei ole todistuksen korvike, vaan uusi tapa jakaa tietoa osaamisesta verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Lisätietoja OK-opintokeskuksen hankkeesta löydät täältä.

Helsingissä järjestetiin 29.1.2014 Osaamismerkit järjestökentällä-tekninen työpaja, jossa järjestöt pääsivät ensimmäistä kertaa luomaan osaamismerkkejä 15.1.2014 Discendum Oyn (Tekes-hankkeen koordinaattori) julkaisemaan Open Badge Factoryyn. Open Badge Factory löytyy osoitteesta https://openbadgefactory.com/ ja sitä pilotoi tällä hetkellä maailmanlaajuisesti 30-40 organisaatiota antaen palautetta järjestelmästä sen kehittäjille.


Tammikuisessa työpajassa toimi kouluttajana Discendum Oyn Heli Karjalainen (ylhäällä kuvassa oikealla). Mukana työpajassa oli 7 järjestön edustajia, OK-opintokeskuksen koulutussuunnittelijoita ja Tekes-hankkeen OK-koordinaattori Minna Pesonen (kuvassa vasemmalla).
Open Badge Factorya voidaan käyttää suomen tai englannin kielellä. Ympäristön käyttäjän rooleja on kolme:  1. hallinnoija (admin), 2. suunnittelija (creator) ja 3. merkin myöntäjä (issuer). Kuvassa (ylhäällä) on kuva OK:n omasta merkkikirjastosta Open Badge Factoryssa. OK:n ensimmäisten merkkien kuvat on luonut graafikko Heli Penttinen. Merkin kuva herätti työpajaosallistujissa keskustelua- koettiin, että osaamismerkin kuvan on hyvä kertoa jotain osaamisen myöntäjästä, järjestöstä ja olla mielellään järjestön graafisen ilmeen mukainen. Open Badge Factoryn hyödyntäminen ja käyttäminen sujui työpajassa jouhevasti - järjestelmä koettiin helppokäyttöiseksi ja jokainen osallistuja osaa nyt luoda ja myöntää oman osaamismerkin.

OK-opintokeskus tarjoaa järjestöilleen hankevuoden aikana mahdollisuuden testata Open Badge Factorya, järjestää orientoivia ja teknisiä työpajoja sekä konsultaatiota osaamismerkeistä. Mikäli kiinnostuit tästä uudesta tavasta osoittaa osaamista, otathan yhteyttä Minnaan (minna.pesonen@ok-opintokeskus.fi) niin keskustellaan lisää.

Hankkeessa järjestetään vuonna 2014 seuraavat tilaisuudet Helsingissä, ja ne ovat maksuttomia.
  • Osaamismerkit järjestökentällä -orientaatiotyöpaja 4.4.2014 klo 9.00 - 15.30. Sisältö: tutustuminen osaamismerkkien maailmaan, osaamismerkkien strateginen suunnittelu, osaamismerkin sisällön työstäminen
  • Osaamismerkit järjestökentällä - strateginen ja tekninen työpaja 6.5. klo 9.00 - 15.30. Sisältö: osaamismerkkien strategisen suunnittelun kertaus, osaamismerkkien luominen Open Badge Factory -ympäristössä (edellyttää omaa tietokonetta)
  • Vapaaehtoistyön osaaminen esille - osaamismerkit ja järjestöt 10.9. klo 12.00 - 15.00. Sisältö: keskustelutilaisuudessa pohditaan vapaaehtois- ja järjestötoiminnassa saavutettavaa osaamista sekä sitä, miten tätä osaamista voi tunnistaa ja tunnustaa ja esitellä osaamismerkkien avulla.  
  • Open Badge Factory -hankkeen päätösseminaari 12.11.2014
OK-opintokeskus testaa järjestöjen kanssa osaamismerkkien luomista kuluvan vuoden aikana ja koostaa kokemukset yhteen hankevuoden päätteeksi. Näiden kokemusten kautta suunnitellaan myös jatkotoimet- kuinka osaamismerkkiajattelua ja Open Badge Factorya hyödynnetään jatkossa. Kotimaista keskustelua teemasta käydään Facebookissa Open Badges yhteisössä https://www.facebook.com/groups/openbadgesFI/ ja kansainvälistä OBF:n testaajia avointa keskustelua käydään https://openbadgefactory.com/forum

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olemme iloisia kommentistasi!