perjantai 13. joulukuuta 2013

Järjestötoiminnassa syntyvä osaaminen esiin uudella tavalla- virtuaalisin osaamismerkein

OK-opintokeskus on mukana Tekesin rahoittamassa arvoverkkohankkeessa, jossa OK-opintokeskuksen tavoitteena on nostaa järjestökentällä syntyvää osaamista esiin uudella tavalla- virtuaalisten osaamismerkkien kautta. Hankkeen aikana OK-opintokeskus järjestää osaamismerkkityöpajoja, joissa avataan osaamismerkkien tausta-ajattelua, pohditaan osaamismerkkijärjestelmän strategista suunnittelua (mitä järjestön kannattaa huomioida alkaessaan hyödyntämään osaamismerkkejä) sekä tehdään merkkejä konkreettisesti Open Badges Factoryssa- 'merkkitehtaassa'.

Hankkeen tavoitteet OK-opintokeskuksen näkökulmasta:
1.Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen vieminen eteenpäin järjestöissä
2.Virtuaalisen osaamismerkkien (Open Badges) luominen
  • OK-opintokeskuksen omista koulutuksista
  • OK-opintokeskuksen osaamisesta talon sisällä
  • Osaamismerkkien luominen järjestöjen koulutuksista
  • Osaamismerkkien luominen ns. arkioppimisesta (vapaaehtoistyö) järjestöissä
    • Erityisnäkökulmana mahdolliset järjestörajat ylittävät merkitTiivistettynä hankkeen tavoite:  vielä tunnistamaton osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan ja saadaan esiin. Osaamisen esilletuomisen kautta motivoidaan merkin saajaa, annetaan hänelle mahdollisuus näyttää osaamistaan uudella tavalla ja hyötyä siitä hänen valitsemallaan tavalla - ja toisaalta nostetaan esiin sitä arvokasta työtä, jota tehdään järjestökentällä ja joka tuottaa arvokasta osaamista. Lisätietoja hankkeesta löydät täältä.

Hanke jatkaa luontevalla tavalla OK-opintokeskuksessa aktiivisesti viimeisten vuosien aikana tehtyä työtä järjestökoulutuksen ja järjestökentällä muodostuvan osaamisen tunnustamiseksi ja tunnustamiseksi ja koulutuksen laadun kehittämiseksi. Ensimmäinen osaamismerkki (testimerkki) luotiin OK-opintokeskuksessa keväällä 2013 Tunnista ja tunnusta osaaminen- koulutuksesta. Voit tutkia kurssin toisen osaamisalueen merkkiä täällä .

Mikä on Open Badges Factory?
Hanketta koordinoi Discendum oy, joka tuottaa osaamismerkkien hallitsemiseen selainohjelmalla hyödynnettävän järjestelmän. Käyttäjä (merkin luoja ja myöntäjä) saa järjestelmään tunnuksen ja voi näin ollen tuottaa, muokata ja myöntää merkkejä valitsemistaan osaamisalueista. Loppukäyttäjän eli merkin saajan tulee ottaa merkki vastaan ja hyväksyä se, jotta hän voi näyttää sitä selainohjelman linkin kautta haluamalleen kohdeyleisölle sähköpostin kautta tai jakamalla merkkiä sosiaalisen median sovellusten yhteydessä.

Kuva on osaamismerkkityöpajasta Scandic Continentalista marraskuulta 2013. Eric Rousselle/ Discendum Oy alustaa osaamismerkkien strategisesta suunnittelusta.

Mitä hanke tarjoaa vuoden 2014 aikana järjestöille?
1. Tukea järjestössä syntyvän osaamisen tunnistamiseksi ja tunnustamiseksi
- Osaamisen julkiseksi tekeminen järjestön toiminnassa mukana oleville, järjestölle sekä muulle maailmalle
- Järjestö voi tuoda osaamistaan esiin
- Osaaja voi tuoda osaamistaan esiin uudella tavalla- parhaassa tapauksessa osaamisen esille tuominen motivoi ja voimaannuttaa

2. Tukea osaamismerkkien luomiseen

- Tekninen järjestelmä ja pedagogista tukea merkkien luomiseen ja hallinnointiin
- Koulutusta osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen sekä virtuaalisten osaamismerkkien luomiseen liittyen

Tärkeitä päivämääriä vuodelle 2014- kannattaa laittaa kalenteriin :)
1. Open Badge Factory-  työpaja tammikuussa Helsingissä 29. 1.2014 klo 12.00- 15.30 
2. Osaamismerkki-työpajoja keväällä ja syksyllä Helsingissä
- Orientaatio- ja suunnittelutyöpajat 4.4.2014 ja 9.10.2014
- Hands on Open Badge Factory  –tekninen työpaja 6.5.2014

3. Osaaminen esiin- keskustelutilaisuus vapaaehtoistoiminnan  ja järjestörajat ylittävistä osaamisesta (osaamismerkkien mahdollisuuksista) 10.9.2014
4. Hyvien käytäntöjen jakamisen- seminaari (hankkeen päätösseminaari) 12.11.2014

Kutsumme kaikki osaamismerkeistä kiinnostuneet keskustelemaan teemasta Facebookin Open Badges- yhteisöön ! Kysytään, pohditaan, kehitetään ja tunnustetaan osaamista yhdessä!


OK-opintokeskuksessa on oma talon sisäinen Open Badges- työryhmä : Hanna, Heidi, Mia, Marion, Riitta ja Minna, jotka tukevat ja konsultoivat järjestöjä teemasta hankkeen aikana. Mikäli kiinnostuit teemasta, ota yhteyttä! Hanketta koordinoi OK-opintokeskuksen osuuden osalta Minna (minna.pesonen@ok-opintokeskus.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olemme iloisia kommentistasi!