tiistai 16. syyskuuta 2014

Klik - tullaan tutuksi Päivi Jurvakaisen kanssaOlen Päivi Jurvakainen, järjestötyönsuunnittelija Punaisen Ristin Oulun piiritoimistosta. Toimialueemme kattaa Pohjois-pohjanmaan ja Kainuun maakunnat, joissa toimii yhteensä 44 paikallisosastoa vapaaehtoisvoimin. Tehtävänäni on tukea ja kouluttaa osaston vapaaehtoisia monin eri tavoin. Vastuullani ovat osastojen luottamushenkilöt ja - toiminta, jäsenasiat, valtakunnalliset kampanjat ja keräystoiminta. Tällä hetkellä työpäiväni täyttää Suomen Punaisen Ristin suurin ja näkyvin sekä pisimään yhtäjaksoisesti toteutettu keräys Operaatio Nälkäpäivä. Tänä vuonna keräys toteutetaan jo 34. kerran lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla. Kolmipäiväiseen keräykseen osallistuu vuosittain lähes 20 000 vapaaehtoista. Näin laajan ja yhtämittaisen avunketjun mahdollistavat paikallisosastojen upeat vapaaehtoistoimijat!
Nälkäpäivä tarjoaa niin kouluille, opiskelijoille, harrastus- ja työyhteisöille sekä yksityishenkilöille erinomaisen mahdollisuuden auttaa ihmisiä niin lähellä kuin kaukanakin. Keräys on myös oiva mahdollisuus tutustua järjestön toimintaan ja paikallisiin toimijoihin. Nälkäpäivänä Punainen Risti kerää varoja katastrofirahastoon. Varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen, joten niitä voidaan käyttää nopeasti juuri siellä, missä apua eniten tarvitaan.

Tommi Tabermann on osuvasti kuvannut runossaan tekemisen motivaatiota näin ” Kaikkea saa tehdä. Kaikkea pitää tehdä. Kaikkia ovia pitää tempoa, kaikkia kuita kurkotella. On vain yksi ehto, elinehto: Värisevää sielua ei saa tallata.”
Omaa työtäni motivoi työn merkitys ja mielekkyys. Koulutetut ja auttamisen ilon omaavat vapaaehtoiset tekevät viikoittain merkittävän työpanoksen ihmisten auttamiseksi esimerkiksi vierailemalla laitoksissa asuvien yksinäisten vanhusten luona tai antamalla ensiapua erilaisissa yleisötapahtumissa. Punainen Risti on järjestö, josta löytyy tekemistä kaiken kokoiselle ja ikäiselle sukan kuluttajalle ja se, jos mikä on työni rikkaus! 

Haasteena järjestötyön kentässä näen myös kertaluonteisten vapaaehtoistehtävien vähyyden. Nykyään monella ihmisellä olisi halua auttaa ja aikaa satunnaisesti, mutta monesti järjestötoiminta sitoo nykyihmisiä liikaa.Yhteistyö OK- opintokeskuksen kanssa
Teemme niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin paljon yhteistyötä Ok- opintokeskuksen kanssa. Vajaan 20 hengen työyhteisömme osallistuu aktiivisesti OK:n järjestämiin koulutuksiin, joita tarjotaan myös paikallisyhdistyksen toimijoille. Itse olen saanut olla mukana Punaisen Ristin edustajan OK- alue Clubissa suunnittelemassa ja ideoimassa Oulun aluetoimiston kurssi- ja virkistystarjontaa. OK- opintokeskuksen toiminta on mahdollistanut verkostoitumisen eri järjestöissä toimivien kollegoiden kanssa. Viime syksynä osallistuimme työkaveri kanssa OK:n järjestämälle 5 opintopisteen ”Johtataminen järjestössä” - koulutukseen, jonka kautta myös moni alueemme järjestötyöntekijä tuli tutuksi.

Miltä pohjoinen Suomi sinusta näyttää? Entä mitä ajatuksia sinulla on järjestöyhteistyöstä?
Järjestöjen merkitys pohjoissuomalaisten ihmisten harrastustoiminnalle ja hyvinvoinnille on merkittävä. Järjestötoiminta tarjoaa monelle vapaaehtoiselle sosiaalisen verkoston, mielekästä ja tärkeää tekemistä, mutta myös vertaistukea ja apua sitä tarvitseville. Tulevaisuudessa uskon kolmannen sektorin toimijoiden olevan entistä merkittävimpiä tukijoita ja toimijoita julkisten palveluiden tuottajien rinnalla mm. sosiaalitoimen puolella.
Järjestötoiminnan organisointi ja vapaaehtoisten kanssa tehtävä työ on samankaltaista järjestöstä riippumatta. Eri järjestöillä olisi varmasti paljon annettavaa toisillemme ja voisimme jakaa hyviä käytäntöjä ja työkaluja säännöllisellä yhteistyöllä. Voisimme varmasti yhdistää joitain järjestöjen koulutuksia ja saattaa näin myös yhteen paikallistoimijoita.

Mikä esine olisit omalla työpöydälläsi ja miksi?
Omalla työpöydälläni olisin leimasin - järjestön tunnus, joka suojaa ja kertoo humanitaarisesta avustustoiminnasta luonnonkatastrofien ja sodan selkkauksien keskellä. Punainen risti merkkinä suojaa niin autettavaa ja auttajaa sekä kertoo omalla tunnuksellaan maailmanlaajuisesta vapaaehtoisverkostosta - auttamisen ketjusta!

Haastan mukaan blogiin
”Koko Suomi leikkii” leikkilähetin Piia Tuhkasen MLL:n Kainuun piiritoimistosta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olemme iloisia kommentistasi!