maanantai 12. elokuuta 2013

Klik- tullaan tutuksi Asta Tikkasen kanssa


Esittele itsesi ja kerro omasta työstäsi
 
Hei, olen Asta Tikkanen, Kuurojen Liiton Pohjoistiimin uusi järjestöohjaaja. Olen aloittanut työt Kuurojen Liitossa maaliskuussa 2013, minulla ei ole ollut kokemusta järjestöpuolen töistä ennen tätä, joten tunnen olevani aika vihreä koko järjestökentällä. Pikkuhiljaa palaset löytävät omille paikoilleen ja kokonaiskuva alkaa hahmottumaan tässä monipuolisessa ja mielenkiintoisessa työssä. Paljon on kuitenkin vielä opittavaa, eikä se oppiminen taida koskaan loppuakaan.
Meitä järjestöohjaajia on Kuurojen Liitossa neljä, ja minun Pohjoistiimin toimialueelleni kuuluu seitsemän yhdistystä ja yksi kerho. Tehtäviini kuuluu pääasiassa kuurojen yhdistysten toiminnan tukemista sekä alueellista kehittämistä yhdessä jäsenistön kanssa. Yhdistysten toiminnan tukemiseen lukeutuu muun muassa koulutusten ja kehittämispäivien järjestämistä sekä ohjausta erilaisissa yhdistysasioissa, kuten varainhankinnassa tai edunvalvontatoiminnassa. Toimin myös linkkinä ja tiedon välittäjänä kattojärjestön ja yhdistysten välillä.
Tällä hetkellä omassa työssäni ajankohtaisena asiana on alueelliset kehittämispäivät, jotka järjestämme (Pohjois- ja Itätiimi) Kuopiossa lokakuun alussa. Saamme kehittämispäivillemme arvovaltaisen vieraan, unkarilaisen kuuron europarlamentaarikon Ádám Kósan. Odotamme innolla hänen tapaamistaan ja hänen kuulumisiaan.
Työssäni iloa tuovat luonnollisesti onnistumiset ja nyt varsinkin kun kaikki on uutta opeteltavissa olevaa, niin pienikin onnistuminen ja osaaminen ilahduttaa suuresti. Myös erittäin lämmin vastaanotto jokaisessa alueeni yhdistyksessä on tuonut iloa ja innostusta entistä enemmän. Harmistusta puolestaan on aiheutunut ihan omista asioiden sekoittamisesta, eli asioiden harjoittelusta kantapään kautta, vaikka tapahan se on sekin.
Kuurojen Liiton liittokokouksen 2013 julkilausuma on "Arki viittomakielisille esteettömäksi".

Miten teet yhteistyötä OK-opintokeskuksen kanssa? 
En ole vielä ehtinyt tehdä ollenkaan yhteistyötä OK-opintokeskuksen kanssa, mutta mielenkiinnolla olen katsonut esimerkiksi tulevia koulutuksia, joihin olen ajatellut mahdollisuuksieni mukaan osallistua. OK-opintokeskuksen järjestämät virkistäytymis- ja verkostoitumistapaamiset kiinnostavat, harmi kun kesän alussa en päässyt mukaan kahvakuulailemaan! Ja tietysti OK-opintokeskuksen tarjoama tieto ja tuki pitää alkaa ammentamaan ja käyttämään omassa työssä hyödyksi. 
Miltä pohjoinen Suomi sinusta näyttää? Entä mitä ajatuksia sinulla järjestöyhteistyöstä? 
Kuten Elina Seppänenkin sanoi, Pohjoinen Suomi on haasteellinen alue, pitkien välimatkojen ja harvaan asuttujen paikkakuntien johdosta. Nykytekniikka helpottaa yhteydenpitoa huomattavasti ja tarjoaa mahdollisuuden myös viittomakielisille olla pitkienkin välimatkojen päästä yhteydessä ja päästä kommunikoimaan omalla äidinkielellään. Tekniikka kehittyy, koulutuksia ja ohjelmistojen päivitys- sekä huoltoapua pitäisi olla riittävästi ja helposti saatavilla.
Yhteistyössä on aina voimaa, myös vapaamuotoisemman tempaukset yhteistyössä eri järjestöjen kanssa olisivat varmasti hyvä juttu. Jos ihmisiä saa kiinnostumaan sellaisiin toimintoihin ja tapahtumiin mukaan, sitä kautta olisi helpompi alkaa suunnittelemaan yhdessä toimijoiden kanssa tarpeeseen vastaavaa muutakin tapahtumaa / toimintaa sekä ohjata ja tukea esimerkiksi eri ”alojen” yhdistyksiä tekemään yhteistyötä toistensa kanssa. 


Loppukevennys: Mikä esine olisit omalla työpöydälläsi ja miksi 
Omalla työpöydälläni olisin korjauslakka tai nykyisimmin korjausrolleri, yrityksen ja erehdyksen kautta oppii. Pyrin olemaan avoin uusille ajatuksille ja kokeilulle, tokikaan se ei tarkoita, että kaikkia asioita pitäisi uudistaa ja muuttaa. Käytännönläheisenä ihmisenä etsin helppoja, selkeitä ja käteviä toimintatapoja, joskus näissä etsinnöissä tarvitaan myös sitä korjauslakkaa. 

Kenet haastat mukaan seuraavaksi ja mitä haluaisit häneltä kysyä? 
Haluaisin haastaa A-kiltojen Liitto ry:n järjestökoordinaattori Jaana Heikkisen seuraavaksi mukaan. Koska itse olen juuri aloittanut työt järjestökentällä, niin Jaanalta haluaisin kysyä, että mitkä ovat tärkeitä ominaisuuksia työntekijällä järjestötyössä ja miten niitä voi käyttää mahdollisimman hyvin hyödyksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olemme iloisia kommentistasi!